Vervoer

Wanneer geldt de helmplicht? Een uitleg

Heb je een scooter, brommer of motor en vraag je je af wanneer de helmplicht nu precies wel of niet geldt? Dan ben je hier aan het juiste adres. We leggen je namelijk graag uit hoe dit allemaal in elkaar steekt. Zeker omdat we ons voor kunnen stellen dat het verwarrend voor je is. Lees dus gauw verder!

Op de motor

Op een motorfiets moet je eigenlijk altijd een helm dragen. De enige uitzondering is wanneer je op eigen terrein rijdt. Dan krijg je waarschijnlijk geen boete of bekeuring en kom je ermee weg om geen helm te dragen, maar voor je eigen veiligheid is het zeer aan te raden om alsnog een helm op te doen.

Op een scooter of brommer

Ook op een scooter of brommer met een klein, geel kenteken moet je verplicht een helm dragen. Opnieuw geldt dat dit op eigen terrein niet zo snel gehandhaafd zal worden maar dat je ook daar alsnog beter een helm op je hoofd kunt zetten zodat je geen gevaar loopt.

Op een snorscooter

De snorscooter, bekend van het kleine blauwe kenteken, gaat niet harder dan 25 tot 30 kilometer per uur. Op deze tweewieler hoef je geen helm te dragen. Tenzij je er in Amsterdam mee rond wil rijden. Daar geldt namelijk ook een helmplicht voor snorscooters, die niet meer op het fietspad mogen rijden. Houdt daar dus rekening mee wanneer je van plan bent om richting te hoofdstad te tuffen!

Rij veilig, draag een helm

We hopen dat je nu een goed beeld hebt gekregen van de situaties waarin je wel of geen helm moet dragen. De helmplicht bestaat voor je eigen veiligheid en je doet er goed aan om je hier in ieder geval aan te houden. Sterker nog, je zou eigenlijk altijd een helm moeten dragen op een geautomatiseerde tweewieler, want een ongeluk zit in een klein hoekje!