Vervoer

Koelwagens: wanneer de juiste temperatuur essentieel is voor de goederen

Sommige producten behoeven een bepaalde temperatuur, zodat deze niet smelten of bederven. De koelwagen is een bestelwagen waarin producten vervoerd worden die onder een bepaalde temperatuur getransporteerd behoren te worden. Denk hierbij aan ijs, groeten of andere producten die aan verderf onderhevig zijn bij de verkeerde temperatuur. Waar moet je zoal op letten wanneer je een koelwagen gaat aanschaffen? Lees snel verder welke eigenschappen er voor zorgen dat je er zeker van bent dat jouw koelwagen de producten kan vervoeren die het moet vervoeren.

Temperatuur

Verschillende soorten goederen moeten bij een bepaalde temperatuur vervoerd worden. Alhoewel de bestelwagens bekend staan als koelwagens, kan het tevens mogelijk zijn dat juist hogere temperaturen nodig zijn voor het product. Om deze redenen is het slim om vooraf te bekijken welke temperaturen de wagen aankan, en om eventueel te kijken hoe flexibel de temperatuur is. Er bestaan koelwagens die temperaturen tussen de -25 en 25 graden Celsius aankunnen. Voor de flexibele ondernemer zijn dit soort koelwagens ideaal

Laadruimte

Het doel van de wagen is om goederen te vervoeren. Het is daarom van belang dat je ook genoeg ruimte hebt. Hoeveel je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van jouw bedrijf. Een kleiner bedrijf zal kiezen voor een kleinere koelwagen, simpelweg omdat ze niet meer ruimte nodig hebben. Het zou dan ook onlogisch zijn om te kiezen voor een groter en dus duurder alternatief. Kies daarom voor een koelwagen met genoeg laadruimte die praktisch in te delen is.

Gescheiden koel- en vriescompartiment

Het kan zijn dat je verschillende soorten producten tegelijk vervoerd. Een gescheiden koel- en vriescompartiment is dan de ideale oplossing om diverse soorten producten, goed te houden bij verschillende temperaturen, te transporteren. Sluit de functies van de koelwagen aan op jouw behoeften als ondernemer.

Certificaten

Veelal kunnen koelwagens gecertificeerd worden, zodat je er zeker van bent dat ze hun werk zullen doen. Een ATP certificaat is een garantie dat de koelwagen ook daadwerkelijk je producten op een correcte temperatuur preserveert. Hierbij zijn drie categorieën:

  • FRA: je hebt de keuze uit een temperatuur tussen de +12 en 0 graden Celsius bij een buitentemperatuur van gemiddeld 30 graden Celsius.
  • FRB: je hebt de keuze uit een temperatuur tussen de +12 en -10 graden Celsius bij een buitentemperatuur van gemiddeld 30 graden Celsius.

FRC: je hebt de keuze uit een temperatuur tussen de +12 en -20 graden Celsius bij